14. listopadu 2016, 19.00, Brno, Reduta
Gastronomický gesamtkunstwerk na pomezí Halloweenu a Dušiček
V hlavních rolích Lucie Kašpárková, Hana Škarková, Jan Šťáva a Jakub Tuček
Dirigentka Gabriela Tardonová; režie a recept Tomáš Studený; scénografie Sylva Marková a choreografie Hana Košíková
V pořadí třetí opera tvůrčího dua Pavel Drábek a Ondřej Kyas, premiérovaná na podzim 2010, se stala nejúspěšnějším a nejčastěji uváděným operním kusem diversního ansámblu. Většina rolí byla psána pro konkrétní interprety a tak se od premiéry obsazení výrazněji nezměnilo. Ačkoli se v opeře zařezává dýně a připravuje z ní nákyp s orientálními příchutěmi, opera sama spíše zraje jako víno. V našich končinách není zvykem, aby soudobé dílo zůstávalo déle na repertoáru, aby vůbec dostalo šanci se usadit, konečně aby i divák dostal šanci vychutnávat ono postupné zrání.
podrobněji zde