Dýňový démon ve vegetariánské restauraci

Premiéra 30. 10. 2010

Gastronomický gesamtkunstwerk na pomezí Halloweenu a Dušiček

  • Libreto: Pavel Drábek
  • Hudba: Ondřej Kyas
  • Dirigentka: Gabriela Tardonová
  • Režie/recept: Tomáš Studený
  • Scénografie: Sylva Marková
  • Choreografie: Hana Košíková

Osoby a obsazení (premiéra 30. 10. 2010) Dýně (soprán): Lucie Kašpárková Majitelová (soprán): Hana Škarková Majitel (bas): Jan Šťáva Pinkl (tenor): Jakub Tuček Šéfkuchař (tenor/baryton): Tomáš Studený Personál (3 tenory, 3 basy): Martin Fabián, Petr Pytlík, Ondřej Kyas, David Vonšík, Djordje Miljkovic, Pavel Blažek

Komorní orchestr vln, vla, vcl, fl, cl, fg, pf

Technické a provozní informace – hrací prostor minimálně cca 6 x 6m – jednoduché osvětlení (min. přívod el. 220/6x500W) – orchestr po straně (min. židle, přívod el. 220/8x20W) – klavír – elevace pro obecenstvo (nebo vyvýšené podium) – délka opery: cca 80 minut

Dýňový démon si mezi diváky získal velikou oblibu a dočkal se četných repríz na mnoha zajímavých místech, např. v pražském Disku, La Fabrice, v Zadní synagoze na Třebíčském operním festivalu, v brněnském Domě umění, Kabinetu múz či Dělnickém domě v Brně-Židenicích. Za tři roky své existence se tahle opera stala něčím, co pro nás už neodmyslitelně patří k podzimu, jakýsi každoroční rituál loučení s létem. Zvláštností této férie je právě propojení osobité poetiky hudebního divadla souboru s nově se rozmáhající kulturou kulinářskou. O opeře, v níž se na jevišti přímo odehrává a ztvárňuje kuchařská magie stvoření jídla, lze s mírnou nadsázkou říct, že doslova vznikla v kuchyni. Na jejím počátku stál totiž skutečně recept na dýňový pokrm, s nímž Pavel Drábek pracoval při psaní libreta. Příběh stejně jako jevištní dění jsou tak s technologií přípravy vegetariánského jídla v těsné symbióze. Autor libreta o opeře říká: „…šlo a jde o onen základní dar, o kterém se zpívá, který se urodí a který lze pak vařit, a podobně ten, který vzniká, když někdo hraje nebo zpívá pro posluchače, i ten který se pro diváka na jevišti vaří a nakonec se mu rozdá. A vlastně i ten dar, o němž zpívá Majitelová – odpuštění, blízkost, příslib tepla na zimu a zároveň příslib slunovratu…“

Obsah opary

Majitel vegetariánské restaurace se v entuziastickém zápalu rozhádá se svou ženou i Pinklem. Oba odchází a on nakonec usíná obklopen svým kuchyňským personálem. Do restaurace se vkrade Dýně a představí se Majiteli v podobě pohledné dívky z venkova a poblázní ho, načež celou restauraci zcela ovládne. S Dýňovým démonem se v boji utká Pinkl navrátivší se v podobě vymítače z Bayreuthu. Poselství múz a umění je však rozmetáno podbízivým songem Dýně. Nakonec ji porazí Majitelová pomocí kuchyňské magie, Dýně je přemožena – uvařena. Nastává vystřízlivění a smíření obou manželů, zatímco hotový pokrm je servírován publiku.

Fotografie z představení